Slotcars in HO

Het Amerikaanse merk AutoWorld heeft zes kleine slotcarmodellen uitgebracht. Klein is volgens AW de schaal HO, maar bij nader onderzoek blijkt het om 1:64 modellen te gaan. Het is de bekende schaal HO van Aurora in Amerika en hier in Europa vergelijkbaar met de AMS banen van Faller. De schaal is klein maar de snelheid verbazingwekkend hoog.

AutoWorld  brengt de volgende Amerikaanse iconen op de track. Het gaat om de Willys Coupe Gasser uit 1941, in oranje en groen/wit, één bekende Amerikaanse ‘Hot Rod’, de Volkswagen kever 1966 in twotone rood/wit en blauw/wit, Chevrolet Bel Air Lowrider 1962 in blauw en zwart/paars, Chevrolet Nova SS 1966 in het goud en wit met een zwart vinyl dak, een AMC AMX 1969 in wit /rode en roze uitvoering uit 1969 en de Shelby Cobra 427 S/C roadster 1965 in rood en zwart.

Ondanks de beperkingen van de schaal zijn de modellen goed gevormd en mooi getamponeerd. De AC Cobra heeft wel een bijzonderheid: er zit geen coureur in. Dat is een beetje een gek gezicht op de baan. De techniek is in de basis afkomstig uit de jaren zestig. AutoWorld past wel als extraatje een Neodymium magneet toe om het rijgedrag enorm te verbeteren. Een model uit de baan laten vliegen is vrijwel niet meer mogelijk.

Voor de HO slotcar-adapten is dit een welkome aanvulling. De modellen van AutoWorld zijn volledig compatibel met Aurora /Tomy/AFX/Faller/Playcraft en de kleintjes van Scalextric. Retro Racing op zijn best. (BSi)