Utrecht | Transportbedrijf van Reenen

Regio Utrecht, bezoek in Barneveld

Op 7 maart zijn we met 21 mensen te gast geweest bij twee bedrijven in Barneveld. Bij Transportbedrijf van Reenen, wat 102 jaar bestaat, werden we door de directeur Aart Hooier en zijn zoon Jelle hartelijk ontvangen. Onder het genot van koffie en thee met een plak eigengemaakte cake heeft Aart het bedrijf toegelicht.

Dit is een bedrijf met 125 rijdende eenheden en 250 mensen in dienst. In 1918 is het begonnen met een bodedienst en na diverse overnames uitgegroeid tot het bedrijf van vandaag. De huidige directeur heeft het bedrijf in 2008 overgenomen van Willem van Reenen, die trouwens nog regelmatig bij het bedrijf rondloopt. Sinds 2016 is het bedrijf gehuisvest in een nieuw pand, wat wordt gedeeld met het transportbedrijf Tranex.

Na het inleidende praatje nam zoon Jelle het over, hij gaf ons de rondleiding door het bedrijf. Het is interessant wat de verschillende afdelingen doen en hoe bijvoorbeeld de klantenservice de planning ontlast door de telefoontjes daarvoor aan te nemen. Het was ook een uitgelezen dag om de perfect uitziende wagens op de foto te zetten. Er rijdt bij Van Reenen geen auto met schade rond, want het zijn de visitekaartjes van het bedrijf. Na de rondleiding beide heren bedankt met een model en een cadeaubon.

Hierna zijn we naar van de Steeg/Schaffelaarbos gegaan. Daar aangekomen zijn we door Henk van de Steeg getrakteerd op een heerlijke lunch. Daarvoor was is Henk al begonnen met vertellen over het ontstaan van het bedrijf. Dit is begonnen als een kuikenuitbroedbedrijf en is uitgegroeid tot het enige bedrijf dat eierpoeder maakt van eieren die ofwel niet goed genoeg zijn voor consumptie, maar ook niet zijn bevrucht en waar dus geen kuiken uitgebroed kan worden.

Henk kan tijdens de rondleiding zo gepassioneerd over het bedrijf vertellen, dat we soms moesten vragen om naar de volgende hal te gaan. De eieren worden in heel Europa opgekocht. Deze worden naar een speciale fabriek gebracht om ze te breken. Zowel de eierschaal als het vochtige gedeelte van het ei komen terug naar Barneveld. Door middel van een droogproces in grote tanks blijft er eierpoeder over, dat wordt verwerkt in honden- en kattenvoer. Van de eierschalen wordt een ronde schijf gemaakt van ongeveer 20 cm in diameter en 10 cm hoog en dat wordt  weer gebruikt om kippen te voeren.

De veertien vrachtwagens zijn onder meer tankopleggers en kastenopleggers om de producten in te vervoeren. Na deze uiteenzetting hebben we Henk ook vriendelijk bedankt voor de lunch en de gastvrijheid.

Onze volgende regio-bijeenkomst is op 6 mei. De mannen van PKC komen uitleg geven over het ontwerpen en produceren van hun truckbouwkits.

 

U bent als NAMAC-lid van harte welkom op deze avond en breng gerust een introducee mee.
Jaap Kersbergen