Regio Veluwe | DAF

Regio Veluwe, 7 maart: ‘Passie voor DAF’

Wij wonen al ruim dertig jaar in dezelfde woonomgeving en uit mijn jeugd weet ik waar een consultatiebureau was gevestigd. ‘Wat heeft dat nu met (miniatuur) auto’s te maken?’, zult u zich afvragen. Welnu, tot een jaar geleden wist ik niet dat in dat pand het echtpaar Eugène en Monique woont, met een ongelooflijke passie voor DAF. Ik werd daar ruim een jaar geleden op attent gemaakt door Ed van Duyl, met de opmerking ‘ga eens een keer praten en kijken want misschien is het iets voor de NAMAC regio Veluwe om er een bijeenkomst te organiseren’.

Welnu, zo gezegd zo gedaan. Ik werd toen hartelijk ontvangen en een afspraak voor een regio-bijeenkomst was snel gemaakt: zaterdag 7 maart met maximaal vijftien personen. Een week of drie geleden heb ik de uitnodiging gemaakt, waarop uiteindelijk 21 mensen hebben ingeschreven. Het was meer dan genoeg, want de ruimte was gewoon niet groter. Maar het aanbod ligt er om in de loop van dit jaar eventueel een tweede sessie te plannen.

De ochtend begon om 10.00 uur en een ieder was keurig op tijd om naar binnen te gaan, waar de koffie, voorzien van een overheerlijk paaseitje, al stond te geuren. Nadat een ieder zijn naamplaatje had gevonden (keurig gedaan en nog nooit meegemaakt op een regiobijeenkomst); koffie had genuttigd werd gestart met de presentatie: ‘Passie voor DAF’.

Het werd een onvergetelijke ochtend, met mooie verhalen gepresenteerd door Eugène en Monique. Het echtpaar heeft elkaar ontmoet op het stageadres van DAF in Eindhoven. Eugène moest daar een strootje trekken, want er waren acht gegadigden voor één stageplek en Eugène trok uiteindelijk aan het langste eind. Op het stageadres maakte Eugène ook kennis met Monique en na de stage zijn ze naar Apeldoorn vertrokken. De passie voor DAF was toen reeds aanwezig, want beiden waren in hun jeugd reeds met DAF in aanraking gekomen.

In Apeldoorn Zuid werd een woning met een grote tuin en schuur betrokken en half jaren negentig kwam het voormalige consultatiebureau vrij en is het echtpaar daar in getrokken. Op de benedenverdieping wordt de passie voor DAF beoefend. Er is een mooie ruimte om presentaties te geven. Er is een werkplaats en ruimte voor onderdelen. Op de eerste etage is een woongedeelte gemaakt. Het heeft nog wel wat voeten in aarde gehad om een woon- en werkgedeelte in een pand te vestigen, maar het is uiteindelijk uitermate goed geslaagd.

Er waren mooie verhalen over de tochtjes met de DAF 66 en de vouwwagen naar Frankrijk. Over rijden in de bergen en een juiste plek op een camping vinden Het echtpaar is getrouwd in een DAF, waarbij ook een lange stoet aan DAF-volgwagens aanwezig was. Miniatuurauto’s en andere aanverwante attributen zijn ook ruimschoots aanwezig. Ook werd het begrip variomatic ruimschoots behandeld en voor mij als atechnisch persoon werd weer het nodige duidelijk. Voor mensen die ook meer willen weten over dit systeem zie https://www.dafclub.nl/dcn/werking-variomatic

Na een heerlijke lunch ging iedereen rond de klok van half twee zeer tevreden en voldaan naar huis. De regio Veluwe dankt Eugène en Monique Wijnen heel hartelijk danken voor de gastvrijheid, de mooie verhalen en prachtige presentatie. Super! We komen graag nog een keer terug.

Hans Nuis