VW T6 Multivan 1:18

In AIM 1/17 ‘Nieuws uit Neurenberg’ en AIM 4/17 ‘Op grote Schaal’ werd in het kort aandacht besteed aan de VW T6 Multivan van NZG in de fraaie kleurcombinatie rood-wit.

Toen ik op 31 oktober dit fraaie model bij NZG wilde bestellen, werden twee nieuwe varianten aangekondigd: een zwarte Highline en een wit-goudgele jubileumuitvoering 70 jaar Bulli, een eerbetoon aan Ben Pon. Uiteraard wilde ik als rechtgeaarde Nederlander die uitvoering hebben. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Navraag leerde dat de levering vanuit China was vertraagd en dat het model in januari werd verwacht. Vanaf dat moment bijna dagelijks de site van NZG in de gaten gehouden.

Zo ook op zondag 25 februari. Nog steeds de melding ‘Neuheit,-noch nicht lieferbar’. Intussen werden wel tweenieuwe varianten aangekondigd, een witte Highline en een witte ‘Edition 30’. Dinsdag 28 februari bleek tot mijn stomme verbazing dat het model al was uitverkocht. Navraag bij NZG leerde dat het een gelimiteerd model betreft waarvoor vanuit de vakhandel enorm veel belangstelling bleek te bestaan en dat zodoende al op voorhand was uitverkocht . Balen dus. Wel was men zo vriendelijk de internetadressen te geven van CK. Modelcar, Modelissimo en Modelcarworld. Gelijk bij CK. Modelcar besteld en vandaag nummer 214/300 binnengekregen.

Nadat het fraaie model was uitgepakt, viel direct op hoe groot het is. Naast de T2 van Schuco valt dat nog sterker op. Je gaat haast twijfelen of een van beide modellen wel echt schaal 1:18 vertegenwoordigt. Goed te zien is dat auto’s in de loop der jaren in ieder geval steeds groter zijn geworden.

Alle uitvoeringen zijn voorzien van zogenoemde captain chairs, verschuifbaar en met opklapbare armleuningen. De tweede rij stoelen kan tevens 360 graden draaien en de rugleuningen kunnen tot een tafel worden omgeklapt. Ze zijn ook verschuifbaar en voorzien van opklapbare armleuningen. De derde zitrij bestaat uit een verschuifbare bank, waarvan de rugleuning kan omklappen. Tussen de tweede en de derde zitrij kan een tafelblad (zowel in- als uitgeklapt) worden gemonteerd op een verschuifbaar onderstel. In de bagageruimte is een (verschuifbare) ‘tafel’aan te brengen. In een bijgeleverd vouwblad zijn alle mogelijkheden weergegeven. Uiteraard kunnen alle portieren etc. worden geopend.

Het jubileummodel is uitgevoerd in een speciaal goudgele metaallak en heeft op de portieren het opschift ‘Bulli’meegekregen. Op de achterruit is een sticker aangebracht met ‘70 years’. Het interieur is lichtgrijs uitgevoerd. De middenbanen van het zitmeubilair zijn grijswit met grijze stippen. Daarnaast is een certificaat van echtheid meegeleverd, waaruit blijkt dat er slechts 300 exemplaren zijn vervaardigd.

Leuk om dit (jubileum)model op deze manier, mede als een soort eerbetoon aan Ben Pon, uitgebreid in woord en beeld te presenteren waarvoor dank aan Rob Vermeulen voor de tekst. Foto’s: Pieter Groenendyk.