Citroën Type 60 DIP Heuliez – 1962

Al weer het 65ste exemplaar in de 1:43 Hachette kioskenserie ‘Autobus & Autocars du Monde’. Hiervoor heeft de Citroën Type 60 DIP Heuliez uit 1962 model gestaan, een bus die, in gerestaureerde staat, regelmatig op Citroën oldtimer evenementen te zien is.

Bus06Bus01

Het type 60 dankt zijn chassis aan het type 45 die in 1934 werd gepresenteerd en is na het type 55 de derde gebruiker met uiteraard de moderne aanpassingen. De beige/rode kleurstelling van de bus is die van Transports Citroën waarmee ook lijndiensten werden gereden en medewerkers naar en van de fabriek werden vervoerd, capaciteit; 50 passagiers. Dit bedrijf heeft zijn taken in 1977 beëindigd. Heuliez was verantwoordelijk voor de carrosserie, dit bedrijf maakte regelmatig carrosserieën en cabines voor de Citroën autobussen en vrachtwagens.

Bus02Bus03

Voor de aandrijving zorgde een zescilinder Citroën dieselmotor van 93 pk. Op de achteras beschikte de type 60 autobus over hydropneumatische vering wat voor een comfortabel rijgedrag zorgde. Het model heeft de uitstraling van het voorbeeld met de detaillering en uitrusting en ziet er fraai uit. De bestemming aan de voorzijde geeft Saulieu aan, een plaats in het departement Côte-d’Or, regio Bourgogne-Franche-Comté.

Bus04Bus05