Regio Veluwe | Minialuxe

Regio Veluwe – Minialuxe

Op donderdag 7 oktober was Koen Beekmann te gast bij de Regio Veluwe om een presentatie te geven over het merk Minialuxe. Het was een super interessante uiteenzetting, maar zeker ook een zeer gezellige bijeenkomst.

De verzameling van Koen omvat de beginperiode van Minialuxe en uit die tijd heeft hij zes eigentijdse Franse auto´s in de verzameling staan: Citroën 15 six, Peugeot 203 Fourgonnette / Commerciale, Hotchkiss Grégoire, Simca Aronde ’51 (aangepast naar model ’53), Ford Védette ’54, Renault Frégate.

Tot 1950 werden in Frankrijk minaituurauto’s gemaakt van blik, lood en zamac. Dat waren dure processen. Er waren ook auto’s van bakeliet en celluloid en die waren juist heel kwetsbaar. Er is destijds een alternatief ontwikkeld: cellulose acetaat. Dit is een kunststof verkregen uit katoen en houtpulp. Deze werden vermalen tot cellulose en na behandeling met azijnzuur en kleurstoffen verwerkt tot platen en granulaat. De voordelen van de cellulose acetaat waren: goedkoop, sterk, niet breekbaar en mooie volle kleuren. Nadeel was de vervorming door UV-licht.
In het etablissement Grand Clément werden alledaagse voorwerpen van plastic geïnjecteerd en in 1954 werd een start gemaakt met de Minialuxe modellen. Het hiervoor gebruikte materiaal was cellulose acetaat in granulaat vorm, oftwel: Rhodialite.
Het was in die tijd goedkoop speelgoed en er is dus relatief weinig in een goede staat van overgebleven. De grondstoffen werden duurder en tijdens de oliecrisis ontstonden er (nog) kleinere marges op de producten. Er kwam ook steeds meer concurrentie op de speelgoed markt. In 1978 kwam er een einde aan het merk Minialuxe.

De Regio Veluwe dankt Koen hartelijk voor zijn mooie presentatie over dit schitterende merk. In een volgend verslag lezen jullie iets over de bijeenkomst in Hagedoorns Plaatse met een tentoonstelling van Volvo-modellen en de laatste presentatie van dit jaar is van vader en zoon Op de Weegh over de Schlumpf-collectie.

Hans Nuis