Regio Veluwe | Hagedoorns Plaatse

Regio Veluwe – Hagedoorns Plaatse

Onlangs ontdekten we via de NAMAC Facebookpagina een tentoonstelling van Volvo miniatuur modellen. Deze tentoonstelling stond in het museum Hagedoorns Plaatse (kijk voor meer informatie op https://www.hagedoornsplaatse.nl/) in Epe, het hart van de regio Veluwe. Snel contact gelegd met Bert Jan Nijhuis, de eigenaar van de modellen, voor een regio-bijeenkomst. Zodoende gingen we op zaterdag 30 oktober naar Epe, waarbij NAMAC-leden van de regio’s Veluwe, Oost, West en Rijnmond bij aanwezig waren.

Na ontvangst met koffie en krentenwegge was er een powerpoint presentatie van Bert Jan Nijhuis. De liefde voor het merk Volvo ontstond doordat de ouders van Bert Jan sinds 1975 in het bezit waren van een oranje Volvo 245. Het gezin ging standaard op vakantie naar Zweden. Het eerste Volvo model in de collectie van Bert Jan was een Nacoral Volvo 245, die stond in het doosje boven de tv in de woonkamer.

Echt een favoriet miniatuurautomerk heeft Bert Jan niet. De verhalen achter de modellen maken de modellen speciaal: waar is het model gevonden, van wie heb ik het model gekregen, hoe lang heb ik gezocht, enzovoorts. Bert Jan is een groot fan van Somerville, maar ook Atlas is fantastisch. Bert Jan verzamelt in alle schalen, modellen in alle kleuren en van alle kwaliteiten. Het online aanbod wordt dagelijks gevolgd. Bij het krieken van de dag wordt Internet geraadpleegd om te ontdekken of er nog iets nieuws is, of iets gescoord is op een veiling.

Bert Jan vind het belangrijk dat fabrikanten modellen maken die niet al tientallen keren zijn gemaakt en hij vind persoonlijk de verpakking minder belangrijk. De modellen staan naast elkaar in de vitrine.

Bert Jan is ook oprichter van de Volvomodelcars groep op Facebook. Bert Jan heeft deze groep opgericht omdat hij van mening is dat het verzamelen extra leuk is, wanneer je het kunt delen met mensen die dezelfde passie hebben. Ondertussen zit het ledental van deze groep ruim boven de 12.000!

Na de presentatie van kon iedereen vrij rondlopen in het museum en ook de kelder een bezoek te brengen, waar ook nog Volvo-modellen van vrachtwagens waren opgesteld. Het was een zeer geslaagde middag en de regio Veluwe wil haar dank uitbrengen aan Bert Jan voor de mooie presentatie en aan het museum Hagedoorns Plaatse voor de zeer gastvrije ontvangst. Super!

 

Hans Nuis