Regio Veluwe (03)
Regio Veluwe (03)

Regio Veluwe | 100 jaar Speelgoedgarages

Bij het samenstellen van ons programma voor 2023 werd door Jan van den Bor het idee geopperd om de samenstellers van het boek “100 jaar Speelgoedgarages” uit te nodigen om iets te vertellen over het ontstaan van dit boek. Aangezien Jan ook een bijdrage aan het boek had geleverd, was een afspraak voor een bijeenkomst snel gemaakt. Begin van dit jaar verscheen het boekwerk en op donderdag 11 mei vond de Regio-presentatie plaats in het prachtige A-Ford museum “de Tullekensmolen” in Beekbergen. Dat ook het museum oog heeft voor dit soort nostalgisch speelgoed blijkt uit een van de foto’s.

Volgens Dirk en Jan kwam het boek langzaam op gang. Tijdens een gesprek op een van de NAMAC beurzen ontdekten ze dat speelgoedgarages interessante verzamelobjecten zijn en wellicht een leuk onderwerp vormden voor een boekje. Dat was gemakkelijk en snel gezegd, maar de uitvoering is lastiger. De gedachte was in eerste instantie om een eenvoudig boekje op A5-formaat te maken van zo’n dertig tot veertig pagina’s. Al snel kwamen ze erachter dat dit niet ging lukken en het is uiteindelijk een boekwerk op oblong formaat van ruim 200 pagina’s geworden. Een boekwerk met prachtig fotowerk op mooi papier en er zit zelfs een lintje in om aan te geven waar je als aandachtige lezer gebleven bent.

Het fotowerk is monnikenwerk geweest. Dit bestond aanvankelijk uit fotomateriaal via de eigenaar van het object, al dan niet zelf gemaakt of verkregen via digitale weg. Al dit verschillende fotomateriaal, met allerlei verschillende waardes, zou bewerkt en gestandaardiseerd moeten worden tot een eensluidend iets. Daarom is besloten om alle foto’s op locatie te maken, de eigenaar te interviewen en de teksten zelf te redigeren, waardoor er een en dezelfde schrijflijn ontstaat en alle foto’s in hetzelfde format zijn gemaakt.

 

Zoals ik al zei het is een prachtig boekwerk geworden met de constatering dat speelgoedgarages interessante, cultuurhistorische verzamelobjecten zijn (citaat uit het boek). Dat het iets moois is dat is ook opgevallen bij de autobladen, want na een pagina in Autovisie nummer 5 heeft er ook in Auto Week Classics nummer 4 een mooi artikel gestaan. Voor de prijs van slechts € 25 hoeft u het niet te laten liggen en het boek is op de beurs verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.

Tot slot: het is jammer dat slechts een kleine groep NAMAC-leden deze presentatie heeft bijgewoond. De niet aanwezige leden missen niet alleen een interessante presentatie, maar ook de prachtige collectie 1:1 A-Ford modellen.

Onze eerstvolgende regiobijeenkomst is op zaterdag 23 september bij restauratiebedrijf van der Meij in Putten. Meer informatie volgt te zijner tijd via de e-mail.

Hans Nuis

Regio Veluwe (06)
Regio Veluwe (07)
Regio Veluwe (09)
Regio Veluwe (08)
Regio Veluwe (05)
Regio Veluwe (02)
Regio Veluwe (04)
Regio Veluwe (01)
Regio Veluwe (03)
Regio Veluwe (10)