Spaansen 06
Spaansen 06

Regio Utrecht | Bezoek aan Spaansen Grondstoffen en Logistiek, Winkel

Wij, 2 dames en 25 heren, zijn op 4 november hartelijk ontvangen door Trudy en Arie Spaansen met koffie/thee en koek. Na een inleidend verhaal van Arie gingen we richting de werkplaats het Spaansen museum. Hier werd de groep in tweeën opgesplitst. Eén deel ging met Arie mee, om een uitleg te krijgen over het bedrijf. De anderen gingen naar het ouderlijk huis van de familie Spaansen, waar het allemaal begonnen is. De familie-historie werd verteld door Ada, een zus van Arie. Het bedrijf bestond vorig jaar 75 jaar. Het is begonnen met één wagen, waarmee onder meer melk werd gereden. Dat gezin bestond uit vader en moeder, 9 zoons en 3 dochters. Na verloop van tijd kwamen de zoons en dochters in het bedrijf en de zoons hebben het overgenomen. Inmiddels heeft de derde generatie het bedrijf in handen, nu staan de zoons van de negen zoons staan aan het roer. Nu hebben ze 90 wagens rondrijden, daarnaast zijn er schepen en een betonfabriek.

Er wordt grind door een schip in de zee bij Denemarken opgezogen en meteen op grootte gesorteerd. De juiste maat grind wordt vervoerd naar Harlingen. Daar wordt het grind schoongespoeld. Hierna wordt het gebruikt om betonelementen van te maken. Per dag kunnen hiervan zestien woningen worden gebouwd.
Onderhoud aan het wagenpark wordt in eigen beheer gedaan. De grijpers, die worden gebruikt om de schepen te legen en de kiepwagens te vullen worden ook in eigen beheer onderhouden.
Als er een chauffeur een nieuwe wagen krijgt, mag hij kiezen tussen een MAN, Mercedes-Benz of Iveco. De spreuken voorop de wagens worden door de chauffeurs zelf aangedragen om op de wagens te laten zetten

Al met al was dit een gezellige en leerzame dag.

Met vriendelijke groeten,

Richard en Jaap

Spaansen 06
Spaansen 04
Spaansen 05
Spaansen 03
Spaansen 02
Spaansen 01