Regio West openingsfoto
Regio West openingsfoto

Regio West | Tekno

Op 6 december 2023 in Driebruggen kwam Wesley Doorschodt ons van alles over het huidige Tekno vertellen. Wesley werkt pas anderhalf jaar bij Tekno en onderhoudt contacten met klanten op de afdeling sales. Hij vraagt ons eerst hoeveel mensen Tekno al kennen. Allemaal natuurlijk. De meeste van ons zijn ook al eens in De Lier geweest en kennen ook het Tekno Museum.

Tekno werd in 1928 opgericht in Denemarken en is sinds 1974 een Nederlands bedrijf.

Ze produceren rond 80.000 modellen per jaar en hebben de grote merken Daf, Scania, Volvo, MAN, Mercedes-Benz en Ford als klant. Ze maken modellen voor transporteurs en verzamelaars. Een korte bedrijfsfilm geeft al een aardig inzicht in wat er voor komt kijken die modellen te maken.

 

Wesley laat ons een foto zien van een flink aangepaste Scania van Berthons uit Zweden. Hiervan is een model gemaakt, dat verkocht gaat worden voor € 237,00. Hij vraagt ons of wij dat duur vinden? Een groot gedeelte van de bezoekers beaamt dat. Nu loopt hij met ons het hele proces door. Zo’n bijzondere auto wordt bijvoorbeeld gespot op internet, in vakbladen of op truckshows. Tekno heeft toestemming nodig dit model te produceren en zoekt contact met de eigenaar. Als de eigenaar instemt met de productie wordt eerst een kostenplaatje gemaakt. Er worden uitgebreid foto’s gemaakt, kleurnummers en stalen worden genoteerd. De foto’s worden nauwkeurig overgebracht in het 3D tekenprogramma. Eventueel worden speciale onderdelen gemaakt. Het model wordt aangekondigd in de nieuwsbrief, waarop geïnteresseerden kunnen inschrijven en het animo voor het model kan worden bepaald. De afname dient minimaal 100 modellen te zijn.

Er worden tekeningen gemaakt van alle kanten en alle facetten van het voertuig en op die manier wordt vastgesteld hoeveel onderdelen er nodig zijn. Met die gegevens gaat men terug naar de klant en wordt een prijs bepaald. Als de klant akkoord is, wordt met de productie gestart. Spuitgieten in mallen, polijsten, spuiten, bedrukken. Er wordt een handmodel naar De Lier gestuurd. Er is nu nog ruimte voor correcties. Als alles OK is start de productie. Voor dit model zijn 263 onderdelen en 250 bedrukkingen nodig. De doorlooptijd tussen aanvraag en uitlevering van een model is ongeveer 12 maanden. Zo ga je vanzelf anders tegen de verkoopprijs aankijken.

Na het verhaal over de productie is er nog gelegenheid om vragen te stellen. Na een vraag over de kwaliteitscontrole legt Wesley uit, dat er altijd een bepaald surplus wordt geproduceerd. Als bij controle blijkt dat er een aantal modellen kwalitatief onvoldoende zijn, worden die modellen niet aan de opdrachtgever uitgeleverd, maar als B-keuze model in de shop verkocht. Wesley heeft nog een aantal voorbeelden van uit te leveren modellen meegebracht die nog kunnen worden bekeken. Zo zijn we vanavond door zijn verhaal weer wijzer geworden en kijken we wat genuanceerder aan tegen de prijzen die voor de modellen gevraagd worden.

 

Wesley, hartelijk dank voor het verhelderende verhaal.

Herman Teunissen

 

 

Regio West openingsfoto
Regio West (2)
Regio West (1)
Regio West (4)
Regio West (3)