De titel van dit stukje slaat op het 1:1-voorbeeld, maar zeker ook op de miniatuurversie. Het schaalmodel werd ruim een jaar geleden al uitgebracht, maar nu ik hem voor de camera kon krijgen vind ik hem te mooi om niet alsnog even te laten zien. Deze Rolls-Royce Cullinan is een 1:64-model van DCM, een Aziatisch modelmerk waar behalve hun producten niet zo veel over te vinden is. DCM maakt vooral auto’s uit het topsegment. Soms met gesloten carrosserie, soms met te openen delen zoals bij deze Rolls. Te openen delen ja, in meervoud. Niet alleen de motorkap kan open, maar alles. In 1:64. Dat is op zichzelf al indrukwekkend.
Met het verdere detailniveau maakt DCM ook indruk. De foto’s spreken eigenlijk al voor zich. Om het af te maken ligt in de bagageruimte de ‘Viewing Suite’, het zitje voor op het onderste deel van de achterklep. Rugleuningen opklappen, tafeltje ertussen installeren en klaar. Erg mooi gemaakt. Als kers op de taart draaien zelfs de wielnaven net als in werkelijkheid niet met de wielen mee.
Alleen maar complimenten? Nee, dat ook weer niet. De montage van sommige onderdelen kan strakker. Zo liggen de portieren wat diep in de carrosserie en hoewel de vaststaande wielnaven een erg mooi detail zijn, staan sommige logo’s niet recht op de naaf. Daardoor staan die logo’s nog steeds niet rechtop… Opvallend is dat de naam ‘Cullinan’ op het voetplaatje fout is gespeld, als ‘Curinan’. Los daarvan vermoed ik dat het model stiekem geen licentie heeft, want op de verpakking is nergens een Rolls-Royce-logo of andere vermelding van rechten te vinden. Ook onderop het model is geen enkele vermelding van een merk of fabrikant te vinden.
DCM maakt de Rolls-Royce Cullinan in verschillende kleuren, in een gelimiteerde oplage per kleur. Van dit soort ‘bescheiden’ uitvoeringen tot exemplaren in felle kleuren. Al dat moois heeft wel zijn prijs, ook in miniatuur. Met een prijs van zo’n vijf tientjes behoort het model ook financieel tot de top van de 1:64-markt. Met een beetje geluk kan je het model wel zo af en toe in een aanbieding vinden. Zo was ik voor mijn exemplaar ‘slechts’ drie tientjes kwijt. (NJ)