150 Tiny Mini Cooper 1
150 Tiny Mini Cooper 1

Tiny’s mini-Mini’s

(Mini Cooper & Austin Mini Countryman, Tiny, 1:50)

Een miniatuur van een Mini en dat ook nog op vrij kleine schaal. Dat is pas echt mini. Dan heet de fabrikant ook nog eens Tiny. Het Hongkongse merk heeft een hele reeks klassieke Mini’s uitgebracht, in de meest uiteenlopende kleurstellingen. Van de gewone straatversie in zo’n beetje iedere denkbare kleur tot fantasie raceversies en verschillende uitvoeringen met logo’s van de Hong Kong Mini Fan Club. Een Mini volledig gehuld in de kleuren van de Union Jack mag natuurlijk ook niet ontbreken. Tiny hanteert niet echt een vaste schaalverhouding voor zijn modellen. Vaak is het wel zo’n beetje 1:64 of 1:76, maar deze Mini’s worden gemaakt in 1:50. Sommige uitvoeringen zijn er inmiddels al wel even, maar dankzij Tom’s Modelauto’s is de gehele collectie nu gemakkelijk verkrijgbaar.

Officiële rallyvarianten zijn er ook, zoals de #177 waarmee Rauno Aaltonen en Henri Liddon de Rallye Monte Carlo van 1967 wonnen. Opmerkelijk genoeg staat bij het miniatuur echter ‘Mini Cooper Rally’ op het rallyschild. Op het doosje staat zelfs ‘China’ als uitvoeringsvariant. Een logische verklaring daarvoor heb ik niet kunnen bedenken, want in ieder geval in deze context zitten er geen naamrechten op de rally of iets dergelijks.

Een leuk buitenbeentje in de Mini-reeks is de Austin Mini Countryman, de enige stationwagen. Daarvan verschijnt binnenkort ook een leuke besteluitvoering in de kleuren van de Automobile Association (AA), ofwel de Britse Wegenwacht. (NJ)

150 Tiny mini Minis 1
150 Tiny mini Minis 2
150 Tiny Mini Cooper 2
150 Tiny Mini Cooper 1
150 Tiny Mini Cooper 3
150 Tiny Mini Cooper 4
150 Tiny Mini Cooper 5
150 Tiny Austin Mini Countryman 1
150 Tiny Austin Mini Countryman 4
150 Tiny Austin Mini Countryman 2
150 Tiny Austin Mini Countryman 3
150 Tiny Austin Mini Countryman 5