1;64 Mini GT Lincoln Capri 1
1;64 Mini GT Lincoln Capri 1

Sportieve Lincoln van Mini GT

(Lincoln Capri, Mini GT, 1:64)

Vorig jaar kwam Mini GT met de Lincoln Capri, die opviel doordat de auto een aantal sportieve kenmerken had die eigenlijk niet op de auto thuishoren. Denk aan externe motorkapsluitingen en kuipstoelen. Hoewel er meer tijd tussen zat dan normaal, zijn inmiddels onze vermoedens bevestigd en heeft Mini GT ook een race-uitvoering van de Lincoln gepresenteerd.

Het gaat om de Lincoln Capri waarmee Ray Crawford in 1954 klassewinnaar werd in de Carrera Panamericana. Dat is een Mexicaanse rally die zowel qua opzet als status is te vergelijken met de Italiaanse Mille Miglia. De oorspronkelijke Carrera Panamericana werd van 1950 tot en met 1954 gereden op de openbare weg, grofweg van de Mexicaanse noord- tot zuidgrens. De rally bouwde al snel naam op als de meest gevaarlijke race ter wereld. Doorgaans haalde slechts een derde van de deelnemers de finish en niet zelden viel iemand uit vanwege een ernstig ongeval. Mede daarom werd de rally al na een paar jaar definitief gestaakt. Hoewel, definitief… Sinds 1988 wordt de Carrera Panamericana toch weer jaarlijks gehouden, maar wel als klassiekerrally met meer veiligheidsmaatregelen. Net als de genoemde Mille Miglia.

De miniatuurversie van Mini GT ziet er zeer goed uit, zeker voor wat het model kost. Zie bijvoorbeeld eens al die haarscherpe opdrukken. Bovendien zijn de genoemde sportieve kenmerken bij deze uitvoering wel correct. Voor de volledigheid: inmiddels zijn er ook meer kleurvarianten van de Lincoln in straatuitvoering. (NJ)

1;64 Mini GT Lincoln Capri 1
1;64 Mini GT Lincoln Capri 2
1;64 Mini GT Lincoln Capri 5
1;64 Mini GT Lincoln Capri 7
1;64 Mini GT Lincoln Capri 4
1;64 Mini GT Lincoln Capri 6
1;64 Mini GT Lincoln Capri 9
1;64 Mini GT Lincoln Capri 3
1;64 Mini GT Lincoln Capri 8