1;64 GreenLight & Lionel
1;64 GreenLight & Lionel

Samenwerking tussen GreenLight en Lionel

(IndyCar & NASCAR, GreenLight & Lionel, 1:64)

Op de afgelopen Spielwarenmesse kondigde GreenLight aan een licentieovereenkomst te hebben gesloten met Hendrick Motorsports, een groot team in de NASCAR, dat daarnaast ook wel eens deelneemt aan de IndyCar. Aangezien GreenLight daarnaast alleen de licentie heeft voor IndyCar, draaide het nieuws dus vooral om uitvoeringsvarianten van de bekende GreenLight IndyCars. Tot nu. GreenLight slaat de handen ineen met Lionel Racing, dat juist exclusief de licentie heeft voor NASCAR-modellen. Het resultaat is een set met daarin zowel een NASCAR- als IndyCar-auto van Kyle Larson. Een set waar ook weer een bijzonder verhaal achter zit.

Dit jaar slaagde Larson erin om zich te kwalificeren voor de befaamde Indy 500. Maar ja, eigenlijk is hij fulltime NASCAR-coureur. De kalenders van beide raceklassen kwamen zo uit dat de Indy 500 in hetzelfde weekend plaatsvond als de Coca-Cola 600. Dat is de langste NASCAR-race van de kalender, gereden op de Charlotte Motor Speedway. Ofwel een kleine 700 kilometer bij Indianapolis vandaan. Dan moet je kiezen, toch? Nee hoor. Larson ging het gewoon proberen: deelnemen aan beide races. Het leek te lukken. De kwalificaties waren op verschillende dagen, dus met heen-en-weren was dat geen probleem. Ondanks het vermoeiende reisschema kwalificeerde hij zich zelfs als vijfde voor de Indy 500.

De races waren echter op dezelfde dag. De Indy 500 wel in de middag en de Coca-Cola 600 pas ’s avonds. Het plan was dus om zich na de Indy 500 direct naar North Carolina te haasten. Helaas viel het plan letterlijk in het water: de Indy 500 ging vanwege een regenbui later van start, terwijl de Coca-Cola 600 vanwege een bui juist eerder werd beëindigd. Het bleef dus bij deelname aan de Indy 500. Hij finishte de race op een achttiende plaats, zo’n beetje halverwege het veld, wat voor een ‘rookie’ een nette prestatie is.

Het ambitieuze plan om in één weekend 1.100 mijl te racen mislukte dus, maar de dappere poging wordt nu wel geëerd met deze speciale set. Daarin zitten de No. 17 HendrickCars.com Arrow McLaren Chevrolet van de Indy 500 en de No. 5 Chevrolet Camaro van de Coca-Cola 600, beide zoals hij ermee reed in de betreffende kwalificaties. De set wordt gemaakt in twee schalen. Ten eerste is er de 1:64-versie, met daarin de bekende 1:64-modellen van GreenLight en Lionel. De set wordt ook aangeboden op grote schaal, met daarin het 1:18-model van GreenLight en het 1:24-model van Lionel. De foto bij dit stukje toont overigens nog digitale weergaven van de 1:1-auto’s. (NJ, foto’s: Lionel)

1;64 GreenLight & Lionel