1;64 Tiny Toyota HiAce 1
1;64 Tiny Toyota HiAce 1

Nieuwe Toyota HiAce bij Tiny

(Toyota HiAce, Tiny, 1:64)

De Toyota HiAce wordt inmiddels al een tijd niet meer in Europa geleverd, maar wereldwijd gezien is de modellijn nog springlevend. De niet-Europese HiAce is altijd een frontstuurbusje gebleven, maar met de nieuwste modelgeneratie uit 2019 kwam daar verandering in. Het busje kreeg een ‘neus’, zoals tegenwoordig gebruikelijk is. Fijn voor de veiligheid, maar in de vaak krappe Aziatische straatjes is die extra lengte niet altijd handig. Daarom blijft het oude frontstuurmodel in verschillende landen nog leverbaar, al dan niet naast de nieuwe.

In veel Aziatische landen is de Toyota HiAce niet uit het straatbeeld weg te denken. Ook niet in Hongkong. Het is dus niet zo vreemd dat het Hongkongse merk Tiny na de eerdere HiAce ook het nieuwste model gaat maken. Als voorbeeld zie je hier een neutraal witte versie, maar er zijn nu al verschillende uitvoeringen. Een politiebusje, een bezorgbus van UPS, een busje van een Hongkongs bedrijf en er volgen er vast nog meer.

Het detailniveau is zoals we van Tiny gewend zijn prima voor elkaar. Het busje heeft soepele vering en achterklep en schuifdeur kunnen open. Bij die laatste gaat dat met een handig hendeltje onder op het busje. Een weerstandje zorgt ervoor dat de schuifdeur goed gesloten of geopend blijft, maar in ieder geval bij het foto-exemplaar doet dat weerstandje wel érg goed zijn best. Het openen kost enige moeite. (NJ)

1;64 Tiny Toyota HiAce 1
1;64 Tiny Toyota HiAce 3
1;64 Tiny Toyota HiAce 2
1;64 Tiny Toyota HiAce 4
1;64 Tiny Toyota HiAce 5
1;64 Tiny Toyota HiAce 8
1;64 Tiny Toyota HiAce 10
1;64 Tiny Toyota HiAce 6
1;64 Tiny Toyota HiAce 7
1;64 Tiny Toyota HiAce 9