164 GCD Toyota Previa 1
164 GCD Toyota Previa 1

Een MPV met middenmotor

(Toyota Previa, GCD, 1:64)

De Toyota Previa was in 1990 een bijzondere auto. Niet alleen waren grote MPV’s nog een relatief nieuw segment, deze specifieke MPV was ook nog eens bijzonder vormgegeven. Toch was hij onderhuids nog specialer, want deze gezinsauto is voorzien van een middenmotor! Desgewenst zelfs gecombineerd met vierwielaandrijving. Die configuratie had een aantal voordelen, maar misschien nog wel meer nadelen. Dat de monteur nauwelijks bij de motor kon is er maar één van. Bij de latere generaties zat de motor dus toch weer gewoon voorin.

Deze erg mooie miniatuurversie komt van GCD. Dat merk heeft een behoorlijk breed aanbod, maar lijkt zich de laatste tijd vooral te concentreren op bekende Toyota-modellen. Zo hebben ze inmiddels ook zo’n beetje iedere Land Cruiser en een aantal luxe sedans. Terug naar de Previa: zelfs onderop is het model erg mooi. De bijzondere aandrijflijn is goed te bekijken.

GCD heeft geen officiële verkoopkanalen in Europa, maar wie een beetje handig is op de digitale snelweg kan er wel gemakkelijk aan komen. Als je de juiste aanbieders weet te vinden moet je de Toyota voor zo’n drie tientjes wel in de vitrine kunnen zetten, maar er wordt ook wel eens meer voor gevraagd. (NJ)

164 GCD Toyota Previa 1
164 GCD Toyota Previa 2
164 GCD Toyota Previa 7
164 GCD Toyota Previa 3
164 GCD Toyota Previa 6
164 GCD Toyota Previa 4
164 GCD Toyota Previa 5