1;64 TimeMicro Fiat Panda 1
1;64 TimeMicro Fiat Panda 1

De laagste auto ter wereld

(Fiat Panda, TimeMicro, 1:64)

Op autogebied worden regelmatig recordpogingen gedaan. Soms door fabrikanten zelf, soms door hobbyisten. Neem nou de Italiaanse groep autoliefhebbers die zich Carmagheddon noemen. Zij wilden vorig jaar de laagste auto ter wereld bouwen, die nog wel bestuurd kan worden. Even kort door de bocht werd een eerste generatie Fiat Panda net onder de raamlijn doorgezaagd. De bovenste helft (inclusief motorkap) werd op een driewielig, go-kart-achtig frame geplaatst. Instappen gaat voortaan via de achterklep, waarna de bestuurder op zijn rug of buik in de auto ligt. Om de frameconstructie te verbergen zijn de ruiten geblindeerd. De bestuurder kijkt naar buiten via een camera op het dak.

De Panda rijdt alleen nog op zeer lage snelheid en je begrijpt dat drempels een onoverwinnelijk obstakel vormen. Maar: het is een rijdende auto. Een surrealistisch beeld, alsof de auto door de grond glijdt. Zoek maar eens een video op. Overigens is deze ‘laagste auto ter wereld’ niet erkend door het Guinness Book of World Records. Het officiële record staat daarom nog steeds op een 45,2 cm hoog wagentje dat in 2010 werd gebouwd in Japan. De bestuurder die daarin zit steekt echter uit, dus als geheel is de Panda toch lager.

Geheel onverwachts komt het Chinese merk TimeMicro met een 1:64-model van die super lage Panda. Het (metalen) model is nog best gedetailleerd, inclusief het cameraatje op het dak. Onderop is de miniatuurauto dicht gemaakt en een vierwieler geworden, maar de ondersteunende zwenkwieltjes op de hoeken van de motorkap zijn wel (vereenvoudigd) weergegeven. Over originele modelkeuzes gesproken… Naar de modellen van TimeMicro is het soms wel even zoeken, maar daarvoor biedt de digitale snelweg uitkomst. (NJ, foto’s: J C Collection)

1;64 TimeMicro Fiat Panda 1
1;64 TimeMicro Fiat Panda 4
1;64 TimeMicro Fiat Panda 3
1;64 TimeMicro Fiat Panda 2