Lignage

In 1999 toonde Citroën de wereld een prachtig gelijnde conceptcar met de naam C6 Lignage. De concept werd goed ontvangen, maar het zou helaas nog een aantal jaren duren voordat de productieversie van de C6 klaar was. Hoofdlijnen en kenmerkende details van de concept bleven redelijk overeind. Helaas was de auto zo duur dat het nooit een echt groot succes geworden is. Móói is de productie-C6 nog steeds.

Mooi blijft ook de concept car. Franstyle heeft er een 1:43 model van gemaakt. Ik heb de foto’s van de echte er maar even bij gezocht. In mijn herinnering was die auto toch veel verfijnder dan het model van Franstyle. Gelukkig blijkt dat ook te kloppen. Natuurljk, een auto 43 keer wordt verkleind, is het soms moeilijk bepaalde details goed te krijgen. Kijk naar de velgen: veel te klein en volledig chroom. Kijk naar het dak, waar de echte vijf doorlopende transparante ‘chevrons’ had, zijn het er bij het model twee gebroken versies. Kijk ook naar de lijnen rond de achterlichten en achterste zijruiten, die toch heel gek bij elkaar komen in het model. Die achterspoiler, die had de concept gelukkig niet, al kan het natuurlijk dat die er later alsnog op geplakt is.

Al met al zullen we het hiermee moeten doen, het is natuurlijk al heel mooi dat er een fabrikant een model maakt van deze concept. Er zijn er maar 300, dus de liefhebber moet er snel bij zijn. De foto’s van het model kregen we van Frank van Pelt.