GOC Vehicle Museum: van pixels tot schaalmodel

Ik zei het al eens: op de digitale snelweg kom je weleens wat tegen. In dit geval een prachtig gedetailleerde 1993 Cadillac Fleetwood in 1:64. Het schaalmodel komt van GOC Vehicle Museum, een kleine en relatief nieuwe Chinese fabrikant. Naar ik begrijp werd de Cadillac afgelopen maart uitgebracht. Blijkbaar heeft GOC deze Cadillac ook al eens uitgebracht in 2019. Het wordt me niet helemaal duidelijk of het nu gaat om een verbeterde heruitgave of een volledig nieuw model.

In ieder geval ziet deze Cadillac er een stuk beter uit dan de eerdere versie. Het gehele model oogt strakker en nauwkeuriger, er zijn meer details (waaronder enkele foto-etsdelen) en het model is nu zelfs voorzien van natuurgetrouwe vering en sturende voorwielen. Het model wordt geleverd met een extra setje lowrider-achtige wielen en een Continental Kit. Er zou ook een setje met foto-ets kentekenplaten bij moeten zitten, maar die heb ik niet geleverd gekregen. Daar is de Cadillac zelf niet minder mooi om. Zeg nou zelf: als ik had gezegd dat het een 1:43-model was had je het waarschijnlijk ook geloofd. De Cadillac kost zo’n drie tientjes en de oplage bedraagt 456 stuks. Je hebt keuze uit een ‘gewone’ versie op een kunststof bodemplaat en een ‘luxe’ versie op een houten grondplaat.

Overigens is de achtergrond van de modelfabrikant ook het vermelden waard. De eigenaren hielden zich aanvankelijk bezig met het creëren van zogenaamde ‘mods’ voor de Grand Theft Auto-gameserie. Het oprichten van het miniatuurmerk zagen zij als een manier om de digitale auto’s tastbaar te maken. Ook een leuk detail: voor de schaalmodellen zouden dezelfde 3D-bestanden worden gebruikt als voor de virtuele auto’s voor de videogames. Eerder maakte GOC naast de genoemde Cadillac ook een Hongqi CA770. Een Lincoln Town Car zou in de pijplijn zitten, al werd dat in 2019 ook al gezegd. (NJ)