Slotcar Nieuws Velasor Peugeot L45 1914.

Net voor het uitbreken van de  eerste Wereld Oorlog van 1914-1918 deed Peugeot mee met 4 wagens in de Grand Prix van Lyon in 1914 georganiseerd door de ACF. (De Auto Club France). Deze race was een zeer belangrijke omdat hier door de ontwikkeling van de motorsport de omslag plaats vond van puur amateurisme en curiositeit naar een sport met een hoge mate van professionalisme en discipline.

Het Spaanse merk Velasor komt met modellen van de 4 voertuigen die in deze race om de hoogste eer streden. De Peugeot L45 is in de schaal 1:32 en staat op ongelooflijk hoog niveau qua uitvoering. Het model is volledig met de hand vervaardigd en bestaat uit meer dan 275 onderdelen.

De materiaal keuze is ook bijzonder. Velasor gebruikt resin/metaal/leer/hout. Naast het gieten van onderdelen wordt ook 3D printing en foto-etching techniek toegepast voor specifieke onderdelen.

De Peugeot L45 heeft en groot aantal beweegbare- en verwijderbare delen en onderdelen. Het is een juweeltje van het zuiverste slotcarwater. De 4 modellen worden los verkocht in 2 versies voor en na de race. Het model kost schoon aan de haak 560 euro per stuk maar vuil moet men dieper in de buidel tasten namelijk 610 Euro. Er is ook een set beschikbaar waarin al de 4 modellen keurig staan geparkeerd. Ook hier is er een aardige prijs voor de set, schoon 2220 Euro en vuil 2400 Euro. Het kost wat maar dan heb je wat, Velasor maakt een bijna te mooi model van deze Peugeot L45.

De echte verzamelaar zal deze modellen waarschijnlijk nooit op de slotcarbaan inzetten. De vitrine is zonder twijfel het doel en de ultieme bestemming.

Peugeot L45 #5 George Boillot / Peugeot L45 #19 Jules Goux / Peugeot L45 # 32 Victor Rigal

Peugeot L45 van André Boillot reed de race zonder racenummer.

 

Bram Sijtsma