Stadsbus

We hebben een tijdje geleden de CSA 1 bussen van Artitec getoond. Daarbij ging het om neutrale bussen, die konden worden voorzien van de bijgeleverde transfers. Artitec levert twee basismodellen van de stadsbus in schaal 1:87, beide zijn uit het begin van de CSA. Het gaat om de CSA 1 serie 1 (1966), die aan de achterkant is te herkennen aan een kleine motorklep aan de onderkant. Het nummerbord zit midden op de motorklep. Minder opvallen is het kleine DAF-logo voorop.

De tweede, serie 2 (1971) heeft het grotere DAF-logo, een grote motorklep met daarboven het nummerbord en op de dakrand oranje richting aanwijzers. Die richtingaanwijzers werden vanaf 1969 toegepast. Op de foto’s zijn de twee versies te vergelijken.

Artitec zou Artitec niet zijn als er niet meer mogelijkheden waren. Zo is er naast de neutrale, ook een serie bedrukte modellen naar voorbeeld van de grote steden én er is een kleine serie stadsbussen van ENHABO uit de Zaanstreek. Die okerkleurige bus die je op een foto ziet is van Jan Barnier, waar deze naast een HTM versie staat. Aardig detail is ook dat een deel van de CSA 1 bussen een rubberen rand aan de wielkasten heeft, terwijl een ander deel mee gespoten zijn in kleur.

Er is ook een setje transfers te koop met reclames en extra opschriften. Daarnaast heb ik ook de achterlichtjes wat verbeterd, door ze zilver te schilderen en daarna in te vullen met transparante verf (Tamiya). Alleen de onderste lichtjes zijn rood, de bovenste twee zijn oranje. (BSg)