Al het nieuws van Diecast Masters

Onvoorstelbaar veel nieuws bij Diecast Masters in diverse schalen, het is bijna teveel om op te noemen. We doen een poging waarbij we beginnen met een heel nieuwe serie Amerikaanse trucks in schaal 1:50. Die ‘Transport Series’ omvat onder meer de geheel nieuwe Freightliner Cascadia in diverse kleuren. Daarnaast is er de Western Star 4700 die er is als trekker, als kipper of als cementmixer. Fraaie, stoere en typisch Amerikaanse trucks. Dat geldt ook voor de International Lonestar die er is als trekker met grote ‘sleeper’ of met zogenaamde dagcabine. De International HX520 is bedoeld voor het zware werk en heeft dan ook zwaailichten en een waarschuwingsbord ‘oversize load’. De HX620 trekker heeft zelfs drie assen achter. De zwaar-transporttrekkers zijn los te koop of met een bijpassende oplegger. Voor de andere trekkers zijn eveneens diverse opleggers los te koop, bijvoorbeeld een containerchassis of een reefer. Ook ontdekten we een truck met ‘Cat’ op de grille, dat had de nieuwe vrachtwagen van Caterpillar moeten worden, maar die deal ging op het laatste moment niet door. De lijn miniaturen was echter ook al klaar en die komt nu dus toch op de markt.

Ook veel nieuws op het gebied van Cat machines in 1:50. Indrukwekkend zijn natuurlijk de grote shovels en graafmachines, maar minstens even leuk zijn die mini-gravertjes als de Cat 301.7 CR. Sommige komen zelfs met diverse hulpstukken als een hydraulische hamer en een boor. De Cat 336 graafmachine is nieuw en zelfs voorzien van het vernieuwde Cat-logo. Verder geheel nieuw zijn de D6 bulldozer en XE LGP, beide met rupsbanden. Ook de nieuwe Cat PM622 en PM822 asfaltfrezen staan op rupsen. Om het asfaltprogramma compleet te maken zijn er nu ook diverse asfalteermachines en uiteraard diverse walsen, van heel groot tot heel klein.

De nieuwe Suzuki Jimny is in ieder geval op schaal alvast een populaire auto. Bij verschillende fabrikanten hebben we hem al in verschillende schalen voorbij zien komen. In 1:64 verschijnt hij bij LCD Model Limited, maar op de stand van SunStar zagen we dat ook Diecast Masters er een in ontwikkeling heeft. Het model verkeert eveneens nog in de prototypefase, maar maakt al een goede indruk. Bovendien weet het Diecast Masters-model zich te onderscheiden met te openen portieren. Speelgoedmodellen daargelaten is dat best ongebruikelijk in deze schaal.

In 1:87 is er eveneens volop nieuws waarbij de Cat M323 F Rail zo vers is, dat er nog slechts een handmonster van beschikbaar is. Het is een bijzonder model geschikt om ook op het spoor te rijden. Daartoe beschikt de kraan over een crewcab en is er zelfs een dixie aan boord. Ander nieuws is er onder meer in de vorm van de Cat 972M wheel loader met klem voor het oppakken van boomstammen. En de trucks met Cat op de grille zijn er ook in 1:87.