Aston Zagato Centennials van Matrix in 1:43

Geen nieuws natuurlijk, dit drietal. Maar nadat de eerste een jaar geleden verscheen, kunnen ze nu eindelijk met z’n drieën op de foto.

In 2013 bestond Aston Martin 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan ontwierp Zagato twee eenmalige modellen, de blauw/lila coupé en de groene cabriolet. Ze heten allebei Centennial, in verband met het jubileum. Het vreemde is dat de coupé DBS heet, en de open versie DB9. Een jaar later kwam daar nog een Shooting Brake in dezelfde stijl bij, die dan weer Virage heet. Maar de Aston Martin kenner weet natuurlijk dat zowel DBS als Virage variaties op het thema DB9 zijn, dus in principe gaat het om vrijwel dezelfde technische basis. De verschillen in de 3 Zagato’s zijn dan ook voornamelijk te vinden in het ontwerp van de achterzijde.

Die andere ontwerpen voor de achterzijdes zorgen wel voor auto’s met een compleet andere uitstraling. Wat dat betreft komt het gebruik van verschillende typenamen hier beter tot zijn recht dan bij de originelen.  Het drietal wordt gesierd met gestrekte, bijna klassieke lijnen, met een lange neus met markant front.

Matrix is er in geslaagd de 3 modellen goed weer te geven. Vorig jaar kwam eerst de coupé, en de tijd heeft blijkbaar sindsdien niet stilgestaan. De onlangs uitgekomen andere twee hebben namelijk een fraaier gedetailleerd front dan de coupé. De scherpe lijnen van de modellen komen goed tot hun recht, en ook de detailverschillen zijn aanwezig. Zo heeft de coupé geen luchtrooster achter de voorwielen. En de cabriolet is verkocht aan een Amerikaan, dus heeft running lights aan de zijkanten. Als enige heeft de Shooting Brake foto-ets strips langs de motorkap en de onderkant van de zijruiten lopen. Bij de andere twee is dit metaalkleurig bedrukt. Vooral bij de coupé, met de markante daklijn, is het jammer dat dat niet ook gelukt is. Maar hoe dan ook: Matrix heeft weer een een aantal bijzondere eenmalige ontwerpen uitgebracht.