Nieuwe Italianen van Kess

Kess is al een aantal jaren bezig. Na een wat aarzelende start, met op zich leuke modelkeuzes, maar modellen die nogal wisselend waren in de correctheid van proporties, gaat het de laatste tijd stukken beter. Sterker nog: de modelkeuze blijft verrassen, en de kwaliteit is dik in orde. Strak in de lak, veel details, en goede proporties. Nu komen er vrijwel tegelijkertijd 3 totaal verschillende Italianen uit.

Volgens de geschiedenisboeken is de tweede Maserati Quattroporte een niet bijzonder aangeslagen ontwerp van Bertone, als model verkrijgbaar bij BoS. Maar een paar jaar eerder was er al eens een Quattroporte II, ontworpen door Frua. Deze versie uit 1974 is speciaal gemaakt voor Koning Juan Carlos van Spanje. Een tweede versie was er voor Aga Khan.

We zien een auto met heel veel glas en raamstijlen en een strakke lijnvoering. Of hij mooier is dan de min of meer geflopte Bertone is de vraag, maar bijzonder is hij wel. Kess maakt er een fraai model van, waar vooral ook al die raamstijlen erg mooi tot hun recht komen.

In de jaren 50 maakte Zagato op basis van de Maserati 450S de Mostro, oftewel monster. Geinspireerd op de lijnen van deze auto kwam Zagato in 2015 op Villa d’Este met een nieuwe Mostro, ook weer op basis van een Maserati. De gelijkenissen zijn duidelijk, en tegelijkertijd lijkt dit op een moderne Zagato.

Het model van Kess ziet er erg fraai uit, met indrukwekkende wielen. Ook verkrijgbaar in het zwart zoals hij in eerste instantie getoond is, maar dan met een monsterlijke (hoe toepasselijk…) vleugel achterop.

Concept cars uit de jaren 80, die vind je helaas nog steeds niet veel in modelautoland. Kess komt nu met de Alfa Romeo Zeta 6 van Zagato. En hoewel deze er in de huidige tijd misschien wat vreemd geproportioneerd uitziet, herinner ik me dat het toen een prachtige verschijning was. En dat voor een Zagato. Die hebben in de jaren 80 voornamelijk laten we zeggen nogal vreemde concepts getoond.

De auto was gebaseerd op de Alfa GTV6, maar lijkt wat ontwerptaal betreft meer geïnspireerd op een Porsche 928 dan op een Alfa. Hoe dan ook een fraaie verschijning, die Kess erg goed heeft weergegeven.